Englannin papisto sekä ylimistö oli kuitenkin Stephenin puolella. Matilda kuitenkin hyökkäsi Englantiin vuonna 1139 vaatimaan valtaistuinta itselleen ja maa ajautui sisällissotaan. Kuningas Henry I:n avioton poika ja Matilden velipuoli Gloucesterin jaarli Robert (jos muistatte, niin Henryllähän oli yli 20 aviotonta lasta). Samaan aikaan King Stephen oli tehnyt useita päätöksiä, joista ei kansan keskuudessa pidetty ja ne aiheuttivat närää jopa hänen omien kannattajiensa keskuudessa.
Sanotaan, että Stephenin valtakausi oli yksi merkittävimmistä englannin historiassa. Miksi? Hänen hallintokautensa sanotaan olleen alkusysäys Magna Cartan ("suuri peruskirja") muodostamiseen. Sen voidaan sanoa olevan perustuslaki, mitä muissa maissa yleensä on. Sitä pidetään yleisesti perustuslakien perustana, josta kaikki muut versiot ovat kehittyneet. Itse Magna Carta kuitenkin kirjoitettiin vasta 1200 -luvun lopulla. Sitä pidetään nykyisten oikeusvaltioden "perustuskivenä".
Loppujen lopuksi voi sanoa, että sisällissotaa ja serkusten taistelua seurasi kuitenkin myöhemmin kompromissi. Stephenillä oli kolme poikaa, josta hän oli nimennyt seuraajakseen Eustacen. Hän kuitenkin kuoli sairauteen ja Stephenin seuraajaksi nousi Matildan poika Henrik, joka oli hyökännyt Englantiin jo aiemmin.
Kirkko oli kuitenkin kiistellyt kuninkaan kanssa jo jonkin aikaa, joten he pakottivat Stephenin neuvottelemaan rauhansopimuksen, jonka perusteella Matildan poika nousisi valtaistuimelle. Stephenillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin suostua tähän, jos halusi pelastaa Englannin hovin. Tämä tapahtui vuonna 1153 ja sitä kutsutaan nimellä Wallingfordin rauhansopimus. Tätä ennen Eustacen oli jo kuollut ja Stephen kuoli vajaata vuotta myöhemmin 25. lokakuuta 1154 ja Henrik II kruunattiin Westminister Abbeyssä 19. joulukuuta 1154 uudeksi kuninkaaksi.
Tämä oli yhden aikakauden loppu. Stephen oli viimeinen Normannialainen kuningas ja tämän jälkeen valta siirtyi Plantagenet suvulle ja Englannin kuninkaista 14 kuului tähän sukuhaaraan. Tosin myöhemmin suku jakautui kahtia ja tästä muodostui "Ruusujen sota". Tähän tarinaan on vielä kuitenkin jonkin verran aikaa, sillä silloin ollaan jo vuodessa 1485. Paljon kerkeää virrata vettä enne sitä tarinaa. Jospa siis jatketaan Henrik II seuraavalla kerralla.
Lisätietoja halutessasi saat viereisestä videosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti