torstai 24. toukokuuta 2018

Leijonamielen loppu

Richard I on yksi tunnetuimmista kuninkaista Englannin historiassa. Kuitenkin todellisuudessa
kukaan muu kuningas ei ole näytellyt niin pientä osuutta Englannissa kuin hän. Hän vietti kymmenen hallitsijavuoden aikana Englannissa yhteensä vain muutaman kuukauden. Hänen urheutensa ja sotataitonsa olivat paljolti osassa hänen historian kirjoissaan. Koska hän ei juurikaan aikaansa Englannissa viettänyt, hänen veljensä John toimi sijaishallitsijana. John yritti kaapata vallan Richardin poissaollessa, mutta ei onnistunut. Veljeksillä ei juurikaan ollut mitään yhteistä.

Richard valtasi Korfun saaren vain kuukaudessa. Hän joutui siitä kuitenkin hankaluuksiin ja sen vuoksi hän yritti lähteä saarelta. Hän naamioitui keittiöapulaiseksi ja pakeni seurueensa kanssa, jotka puolestaan esiintyivät pyhiinvaeltajina. Matkalla Itävallan herttua kuitenkin sai hänet vangiksi ja Richard vietiin vangiksi tuntemattomaan paikkaan. Väitetään, että hän paljastui, koska hän söi matkalla paistettua kanaa. Siihen aikaan tuo ruoka oli ainoastaan arvovaltaisten henkilöiden, kuten herttuoiden, kuninkaiden tai muiden korkea-arvoisten ruokaa. Richardin vangitseminen kantautui Englantiin ja häntä alettiin etsiä. Sanotaan, että hänen ystävänsä trubaduuri Blondel pysähtyi matkallaan erään linnan eteen ja alkoi laulamaan kuningas Richardin lempilaulua. Hän hämmästyi suuresti, kun kuuli toisen äänen yhtyvän lauluun linnan ikkunassa ja huomasi Richardin olevan linnassa. Hänen vapauttamisestaan käytiin pitkä neuvottelu ja lopulta hänet vapautettiin n. 17.000 eurolla vuonna 1194.

Reilut neljä vuotta myöhemmin Richard oli Ranskassa sotimassa ja valloittamassa maita. Hän piiritti pienen linnoituksen Chalus-Chabrolin kylän lähellä. Kertomuksien mukaan linnassa olisi myös aarre, jota Richard havitetteli. Se, kumpi Richardille oli tärkeämpää: aarre vai strategisesti tärkeät maa-alueet, on epäselvää. Taisteluita käytiin kolme päivää. Käsittämätöntä kyllä, linnaa puolusti vain kaksi sotilasta, joista toinen (Pierre Basile) onnistui osumaan nuolellaan kuninkaan olkapäähän. Kuningas oli jostain syystä poistanut osan haarniskastaan kesken taistelun ja haavoittui tämän takia. Tätä ihmetellään monissa historiateoksissa. Miksi taitava soturi altisti itsensä vaaraan poistamalla osan haarniskastaan paikassa, jossa hän oli vaarassa? Ennen kuolemaansa Richard pyysi nähdä ampujansa ja kertoi hänelle antavansa anteeksi tämän teon. Kuitenkin Richardin kuoleman jälkeen eräs palkkasoturi "nylki" hänet ja tämän jälkeen hirtti hänet.

Haava paheni pahenemistaan kymmenen päivän ajan ja veren myrkytys aiheutti lopulta hengen menon. Kuningas Richard I kuoli 6.4.1199 äitinsä syliin. Tätä en osaa sanoa, miten äitinsä oli paikalla. Tuliko hän kuultuaan haavoittumisesta vai oliko hän jostain syystä mukana Ranskassa?

Vielä oudompaa mielestäni on hänen "hautaustapansa". Sen sanottiin olevan sen aikainen tapa (haudata ruumiin osia eri paikkoihin), mutta en muista kuulleeni muita vastaavia hautauksia. Ehkä näin kuitenkin on ollut tapana. Hänen sydänmensä haudattiin Normandiaan, hänen sisälmyksiään piirittämänsä linnoituksen lähelle ja loput ruumiista isänsä viereen Fontevraudin apottiluostariin.

Lyhyt elämänkerta Richard Leijonamielestä


Homoseksuaaliksi väitetyltä kuninkaalta ei jäänyt perillisiä, joten seuraavaksi hallitsijaksi nousi hänen veljensä John eli kuningas John I (Juhana Maaton käännöksenä). Lisänimi maaton johtui siitä, että isänsä Henrik II ei ollut jättänyt hänelle perinnöksi maata ja isoveljensä taas olivat onnistuneet tuhoamaan omat maansa, joten Johnille ei ollut jäänyt omaa maata lainkaan.

Juhana ei suinkaan ollut ainoa kruunun tavoittelija. Hänen isoveljensä Gottfriedin poika Arthur yritti taistella saadakseen kruunun itselleen. Osa kansasta oli John I puolella, koska hän oli toiminut jo sijaishallitsijana, mutta toiset taas kannattivat Arthuria. John I kruunattiin hallitsijaksi. Hänen elämästään Shakespear kirjoitti dramatisoidun näytelmän 1500 -luvulla.

Ote näytelmästä Kuningas John Utah Shakespeare Festivalilta

Plantagenin valtakauden alku - Henkka kolmosesta se lähti

John I eli Juhana Maattoman vanhin poika Henry III nousi hallitsijaksi hyvin nuorena - 9-vuoden iässä ja oli hallitsijana kauemmin kuin yksi...