perjantai 6. huhtikuuta 2018

Why the Tower of London???

Kuva:https://www.guidelondon.org.uk
Tämän kertainen kirjoitus olikin sitten yhdestä Lontoon suurimmista nähtävyyksistä - The Tower of London. Varmaan lähes jokainen Lontoon turisti on siellä käynyt - tai jos ei ole, niin suosittelen.   Mitä varten sellainen rakennettiin? Ei varmaankaan 2000-luvun turisteja tai koululaisryhmien historian opetusta varten.

Ensinnäkin Towerin linna on virallisesti  Her Majesty's Royal Palace and Fortress of the Tower of London eli vuosien saatossa se toimi osan aikaa kuninkaallisena asuntona ja edelleenkin se luetaan historiallisiin kuninkaallisiin palatseihin. William aloitti "tornin" eli Towerin rakentamisen vuonna 1078. Tosin joissakin teoksissa mainitaan aloitusvuotena 1067. Tämä voi johtua siitä, että paikalle rakennettiin ensin puinen torni ja tuon rakentamisajankohta saattaa olla tuo aiempi. William tuotti kiviä Normandiasta rakentaakseen kestävämmän tornin puisen tilalle. Aluksi tuo torni oli kiven värinen ja sen nimenä oli "Great Tower". Myöhemmin kuningas Henry III maalautti  - tai no en tiedä oliko silloin maaleja, mutta värjäytti kuitenkin - tornin valkoiseksi ja se sai uuden nimen "White Tower".

Rakennuttamiseen oli parikin hyvää syytä. Ulkomaalainen kuningas, joka valloitti maan itselleen ei kovinkaan paljon suosiota saanut osakseen. Lontoolaiset alkoivat kapinoimaan ja osoittamaan vastustusta uutta kuningasta kohtaan. Välttääkseen kansan rettelöt, William päätti peloitella alamaisiaan ja osoittaa mahtavuuttaan rakentamalla linnoja ympäri valtakuntaa. Tower oli näistä tärkein rakennushanke. Se toimi vallan ja kuninkaan voiman symbolina. Tarkoitus oli, että se olisi niin mahtava ja iso rakennus, joka näkyisi Lontoon ylitse. Toisaalta se sijaitsi myös keskeisellä paikalla ja kuvaisi koko valtakunnan mahtia. Muutamaa vuotta myöhemmin hän aloitti myös Windsorin linnan rakennustyöt. Hän rakennutti noin 30 muun pienemmän linnan, jotka annettiin normandialaisille ylimystön edustajille vahvistamaan valloittajien valtaa Englannissa.

Towerin sijainti oli tarkkaan harkittu. Tosin samalla paikalla oli ollut olemassa jo roomalaisten ajan rakennuksia, joilla oli sama tarkoitus - suojata Lontoota ulkopuolisilta valloittajilta. Paikka Thames-joen rannalla ennen Lontoon keskustaa oli omiaan torjumaan vihollisia myös Britannian ulkopuolelta. Kaiken kaikkiaan tarkoitus oli osoittaa valtiaan mahtia ja voimaa, jota ei kannata uhata. Se oli tuon ajan yksi suurimpia sotilaallisia rakennuksia, jonka tarkoitus oli vahtia myös mereltä tulevia laivoja.
Tämä oli yksi merkittävä asia Williamille, koska hän itse asui Westministerin Palatsissa. Kulku mereltä sinne oli nimenomaan Towerin kautta. Siihen aikaan ei Towerin siltaa vielä ollut olemassa. Monet luulevat sillan olevan samoilta ajoilta, mutta itse asiassa se valmistui vasta 1894.

Mikäli menette Towerin linnaan, niin mielenkiintoista on tehdä kierros alueella linnan vartioiden opastuksella. Heitähän kutsutaan myös lempinimellä "Beefeaters". He toimivat kuninkaan henkivartoijoina 1400-luvun lopulla, mutta Tudor-hallinnon aikana muodostui nykyinen kulttuuri Towerin tapaan.

Mistä tämä lempini on tullut on taas yksi kiistanalaisista asioista. Yhden teorian mukaan he olivat kuninkaan vartijoita ja sen vuoksi he saivat syödä pihviä rajattomasti kuninkaan ruokapöydästä. Toisen tarinan mukaan heidän tuli maistaa kuninkaan pihviä, tarkistaakseen ettei se ole myrkytettyä.


Tässä lyhyt esimerkki opastuksesta (youtubesta) -  niitä löytyy vaikka kuinka paljon, mikäli innostuitte asiasta. 



 

torstai 5. huhtikuuta 2018

Valloittajia kerrakseen - vajaa tuhat vuotta sitten

Aloitetaan siis William I  The Conqueror eli suomalaisittain Vilhelm Valloittajasta. Hänet tunnetaan myös lisänimellä William The Bastard eli Vilhelm Äpärä. Mistä nämä lisänimet tulivat?
Ensinnäkin nimityksiä käytettiin eri aikakausina. Ennen vuotta 1066 lisänimenä käytettiin äpärää, koska hän oli syntynyt Ranskassa Normandian herttuan aviottomana lapsena. Toista lisänimeä - Valloittaja - alettiin käyttään vuoden 1066 jälkeen, hänen otettuaan voiton Kuningas Haroldista Hastingsin taistelussa. William käytti hyväkseen kaaosmaista tilannetta Englannissa.

Ensinnäkin Harold II ehti hallita vain noin 9 kk ajan. Hän ei myöskään ollut "oikea kuninkaallinen". Kuningas Edward the Confessor, joka oli hallinnut Englantia yli 20 vuoden ajan, kuoli lapsettomana. Haroldin mukaan kuoleva kuningas Edward oli nimennyt hänet seuraajaakseen. Toisaalta taas William, joka oli kuningas Edwardin serkku, väitti että Edward oli luvannut kruunun hänelle jo aiemmin "vieraillessaan" hänen luonaan vuonna 1052. Tosin tästäkin on kaksi eri tarinaa: toisen version mukaan Harold olisi haaksirikkoutunut Ranskan vesillä ja joutunut vangiksi. Tässä yhteydessä hän olisi antanut lupauksensa Edwardille Englannin kruunusta.  Jaa-a, otapa näistäkin nyt sitten selvää.... Tätä usein sanotaan yhdeksi Englannin suureksi kuninkaallisista arvoituksista. Jokunen muukin niitä varmasti on!

Haroldin kuninkuutta heikensä etenkin se, että vuonna 1066 kruunua lähti tavoittelemaan useampikin ehdokas. Hänen joukkonsa olivat taistelemassa pohjoisessa Harald Hardrada vastan, joka oli rantautunut Englantiin. Samoihin aikoihin William purjehti joukkoinensa kohti Sussexia Etelä-Englannissa. Haroldin väsyneet joukot eivät olleet ihan parhaassa iskussa, vaikkakin taistelupaikalle tullessaan huusivat yhteen ääneen "Ulos, ulos, ulos" ja lähtivät "soitellen sotaan". Lopputuloksena lokakuussa 1066  yhdeksän tunnin taistelun jälkeen, Harold surmattiin ja William aloitti Englannin valloituksensa. Historia useimmiten kertoo, että Harold surmattiin lävistämällä nuoli hänen silmäänsä, mutta joissakin harvoissa teoksissa sanotaan hänen vain yksinkertaisesti rutistuneen jalkoihin taistelun lomassa. Sankarillisemman kuuloista tietenkin tuo ensimmäinen kertomus.
Haroldia on usein kutsuttu "viimeiseksi Englannin kuninkaaksi", koska tämän jälkeen alkoi Normannialaisten aika.

Hastingin taistelun jälkeen William Valloittaja marssi Lontooseen ja hänet kruunattiin joulupäivänä kuninkaaksi Westminister Abbeyssä, jonne hänen edeltäjänsä Edward the Confessor oli haudattu aiemmin samana vuonna. Useimmiten nyky-Britannian historian katsotaan alkaneen juuri vuodesta 1066 - miksiköhän? Itse perustan kaiken kertomani lukemattomiin eri lähteisiin ja siksi niitä ei voikaan mainita tarkkaan nimiltä. Olen lukenut kirjoja, lehtiä, verkkosivuja, lasten koulukirjoja sekä keskustellut brittiläisten kanssa ja katsonut lukuisia dokumenttejä. Kuitenkin esimerksi tarkaan luettu  "BBC: The story of Britain" -lehti alkaa vuodesta 55 ennen ajanlaskun alkua. Saarivaltion historia on kuitenkin ollut kovin ailahtelevaista ja kuninkaat - tai millä nimellä hallitsijaa milloinkin kutsuttiin - heiluivat kuin ladon ovet. William Valloittajan katsotaan olevan kuitenkin luoneen pohjan hallintojärjestelmälle, yhdisti Brittein saaria muuhun Eurooppaan, loi perustan vakaalle monarkialle, loi verotuksen ja maanomistuksen, aloitti monien kultturikohteiden rakentamisen (mm. Towerin linna) ja hänen hallintonsa loi oikeastaan nykymuotoisen kulttuurin Britanniaan.

Seuraavaksi voisinkin hieman kertoilla Tower of Londonin alkuajoista lyhyesti. Mitä varten sellainen rakennettiin ja miten se on pysyvä osa Britannin värikästä historiaa? Yksi kirjoitus tuskin siihen riittää, mutta aloitettavahan se on jostakin.

keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Siitä se sitten lähti!

Se oli vaivaiset 41-vuotta sitten, kun äitini vei minut ensi kertaa Britanniaan - tarkemmin sanottuna Lontooseen. Hän oli itse asunut siellä opiskeluaikoinaan ja halusi näyttää minulle maailmaa. Siitä se sitten ns. "lähti käsistä". Menimme vielä toisen kerran vuonna 1983 helmikuussa ja silloin lopullisesti menetin sydänmeni ja sieluni erityisesti Englantiin. Sen jälkeen olen palannut sinne yli 30 kertaa - en ole enää laskenut niin tarkkaan. Pääasia on se, että pääsen palaamaan sinne yhä uudestaan - milloin Lontooseen, milloin jonnekin muualle - sillä ei ole niin suurta merkitystä.

Ensin täytyi tietenkin aloittaa kielen opettelemisesta, jotta pääsisi syvemmälle kulttuuriin ja historiaan sekä tietenkin tutustua ihmisiin. Suuntasin siis kielikurssille Bournemouthiin vielä kesällä 1983 viideksi viikoksi. Sain parhaan mahdollisen perheen, jonka kanssa olen edelleenkin tekemisissä. (Viimeksi kolme kuukautta sitten kävin tapaamassa heitä.) Kielikurssi 80-luvulla - no, he ketkä ovat olleet siellä, tietävät varmaan, että kieltä oppi parhaiten bailaamanlla.... - mutta mitä vanhemmaksi tulin, sen enemmän alkoi kiehtoa tuon vanhan, värikkään ja historiallisen maan menneisyys.

Se alkoi ihan nykymonarkiasta, mutta se laajentui vuosien varrella yhä laajemmalle. Mitä prinssi Johnille oikein tapahtui ja miksi? Miten edes englantilaiset eivät tunne hänen tarinaansa? Kuka oikeasti tappoi kaksi prinssiä, vasta lapsukaisia, Toweriin - Margaret vai Richard, vai joku muu?
Miksi ruusujen sota oikein syttyi?

Mitä enemmän tuohon kaikkeen perehtyi, sen enemmän löytyi kaikkea muutakin kiinnostavaa koskien tuhatvuotista historiaa - ei pelkästään hallitsijoita. Siis mitä, eikö Britannia olekaan aina ollut kuningaskunta, vaan jopa tasavalta? Oliko Guy Fawkes oikeasti terroristien esikuva?

Erityisen kiehtovaa mielestäni on se, että monia näistä menneistä asioista voi edelleen käydä katsomassa tai kiertelemässä tapahtumapaikkoja. Ne eivät ole kadonneet minnekään, kuten ei myöskään niiden tarinat. Toivon, että lähdet mukaani tälle seikkailulle. Joitakin kertomuksia aion ulottaa jopa aikaan ennen ajanlaskua, mutta pääpaino on keskiaikaisesta Britanniasta nykypäivään eli Vilhelm Valloittajan ajoista lähtien.

Jotta minun ei tarvitse jakaa intohimoani yksin, toivon kommentteja, vastaväitteitä. lisätietoa ja kysymyksiä! Let´s do this together!

Plantagenin valtakauden alku - Henkka kolmosesta se lähti

John I eli Juhana Maattoman vanhin poika Henry III nousi hallitsijaksi hyvin nuorena - 9-vuoden iässä ja oli hallitsijana kauemmin kuin yksi...