Aloitetaan siis William I The Conqueror eli suomalaisittain Vilhelm Valloittajasta. Hänet tunnetaan myös lisänimellä William The Bastard eli Vilhelm Äpärä. Mistä nämä lisänimet tulivat?
Ensinnäkin nimityksiä käytettiin eri aikakausina. Ennen vuotta 1066 lisänimenä käytettiin äpärää, koska hän oli syntynyt Ranskassa Normandian herttuan aviottomana lapsena. Toista lisänimeä - Valloittaja - alettiin käyttään vuoden 1066 jälkeen, hänen otettuaan voiton Kuningas Haroldista Hastingsin taistelussa. William käytti hyväkseen kaaosmaista tilannetta Englannissa.
Ensinnäkin Harold II ehti hallita vain noin 9 kk ajan. Hän ei myöskään ollut "oikea kuninkaallinen". Kuningas Edward the Confessor, joka oli hallinnut Englantia yli 20 vuoden ajan, kuoli lapsettomana. Haroldin mukaan kuoleva kuningas Edward oli nimennyt hänet seuraajaakseen. Toisaalta taas William, joka oli kuningas Edwardin serkku, väitti että Edward oli luvannut kruunun hänelle jo aiemmin "vieraillessaan" hänen luonaan vuonna 1052. Tosin tästäkin on kaksi eri tarinaa: toisen version mukaan Harold olisi haaksirikkoutunut Ranskan vesillä ja joutunut vangiksi. Tässä yhteydessä hän olisi antanut lupauksensa Edwardille Englannin kruunusta. Jaa-a, otapa näistäkin nyt sitten selvää.... Tätä usein sanotaan yhdeksi Englannin suureksi kuninkaallisista arvoituksista. Jokunen muukin niitä varmasti on!
Haroldin kuninkuutta heikensä etenkin se, että vuonna 1066 kruunua lähti tavoittelemaan useampikin ehdokas. Hänen joukkonsa olivat taistelemassa pohjoisessa Harald Hardrada vastan, joka oli rantautunut Englantiin. Samoihin aikoihin William purjehti joukkoinensa kohti Sussexia Etelä-Englannissa. Haroldin väsyneet joukot eivät olleet ihan parhaassa iskussa, vaikkakin taistelupaikalle tullessaan huusivat yhteen ääneen "Ulos, ulos, ulos" ja lähtivät "soitellen sotaan". Lopputuloksena lokakuussa 1066 yhdeksän tunnin taistelun jälkeen, Harold surmattiin ja William aloitti Englannin valloituksensa. Historia useimmiten kertoo, että Harold surmattiin lävistämällä nuoli hänen silmäänsä, mutta joissakin harvoissa teoksissa sanotaan hänen vain yksinkertaisesti rutistuneen jalkoihin taistelun lomassa. Sankarillisemman kuuloista tietenkin tuo ensimmäinen kertomus.
Haroldia on usein kutsuttu "viimeiseksi Englannin kuninkaaksi", koska tämän jälkeen alkoi Normannialaisten aika.
Hastingin taistelun jälkeen William Valloittaja marssi Lontooseen ja hänet kruunattiin joulupäivänä kuninkaaksi Westminister Abbeyssä, jonne hänen edeltäjänsä Edward the Confessor oli haudattu aiemmin samana vuonna. Useimmiten nyky-Britannian historian katsotaan alkaneen juuri vuodesta 1066 - miksiköhän? Itse perustan kaiken kertomani lukemattomiin eri lähteisiin ja siksi niitä ei voikaan mainita tarkkaan nimiltä. Olen lukenut kirjoja, lehtiä, verkkosivuja, lasten koulukirjoja sekä keskustellut brittiläisten kanssa ja katsonut lukuisia dokumenttejä. Kuitenkin esimerksi tarkaan luettu "BBC: The story of Britain" -lehti alkaa vuodesta 55 ennen ajanlaskun alkua. Saarivaltion historia on kuitenkin ollut kovin ailahtelevaista ja kuninkaat - tai millä nimellä hallitsijaa milloinkin kutsuttiin - heiluivat kuin ladon ovet. William Valloittajan katsotaan olevan kuitenkin luoneen pohjan hallintojärjestelmälle, yhdisti Brittein saaria muuhun Eurooppaan, loi perustan vakaalle monarkialle, loi verotuksen ja maanomistuksen, aloitti monien kultturikohteiden rakentamisen (mm. Towerin linna) ja hänen hallintonsa loi oikeastaan nykymuotoisen kulttuurin Britanniaan.
Seuraavaksi voisinkin hieman kertoilla Tower of Londonin alkuajoista lyhyesti. Mitä varten sellainen rakennettiin ja miten se on pysyvä osa Britannin värikästä historiaa? Yksi kirjoitus tuskin siihen riittää, mutta aloitettavahan se on jostakin.
Mielenkiintoinen kirjoitus. Peukutus!
VastaaPoistaJEIJ
VastaaPoistaHei
VastaaPoistaVau!!
VastaaPoista