maanantai 14. toukokuuta 2018

Englanti, Britannia, Kansainyhteisö vai mikä se nyt oikein on?

No niin Ristosta sitten vähän enemmän. Hän ei ehtinyt olemaan vallassa kuin kymmenen vuotta. Veljesten taistelu Irlannin ja Englannin maiden jaosta oli vaikea ja he eivät hyväksyneet isänsä näkemyksiä tästä lainkaan.  Richard oli voimakas taistelija ja urhea sotilas, samaa ei ehkä voi sanoa hänen veljestään Johnista. Hän tietenkin oli hallitsijana kauemmin kuin isoveljensä, mutta luonteet olivat hyvin erilaisia. Isänsä Henry II oli saanut kuitenkin paljon aikaan, kuten yleisesti ottaen koko Britannian nykyisen oikeusjärjestelmän perustan. Myös hänen toimintansa Walesissa ja Skotlannissa olivat alkutoimina nykyisen Iso-Britannian synnylle. Historiaa on tietenkin helppo tulkita jälkikäteen - mikä vaikutti mihinkin ja miksi. Tosi asia on, että Britannian valta on ollut iso historiallinen tekijä moneen asiaan, mutta siihen tietenkin ovat vaikuttaneet monet hallitsijat ja muut tapahtumat.

Englannin, Walesin, Irlannin ja Skotlannin monet tekijät ovat tietenkin vaikuttaneet asioiden kulkuun. Skotlannin ja Englannin kuningassuvut ovat ketjuttuneet toisiinsa. Samoin myös Englannin ja Ranskan historialliset tapahtumat. Siirtovallat, perimysjärjestykset, perillisten puuttuminen ja monet muut seikat ovat muokanneet nykyistä kuningaskuntaa monin tavoin.

No joo, nyt sitten eksyin valtiaista tähän ikuiseen ongelmaan, Englanti? Skotlanti? Wales? Irlanti? Kansain yhteisö? Britannia? Mikä ihme tuon saaren ja sen liittolaisten nimi oikein on? Toisin sanoen selvennetään tässä vaiheessa nyt termit nykyajan mukaan. Nämä ovat muuttuneet aikojen saatossa, mutta nykyaikana on myös vaikea hahmottaa mikä on mikä! Siirrytään siis hetkeksi historiasta nykyaikaan.

Tässä ensi alkuun nopea (etenkin puheeltaan) englanninkielinen videon pätkä, jossa "selvennetään" tätä termistöä. Katselkaahan videota muutaman kerran, niin yritän sitten seuraavalla kerralla onnistua käymään asian läpi suomeksi.


Ja tämän pienen harhapolun hallitsijoista teminologiaan jälkeen, jatketaan hetki Richardista ja siirrytään  kuningas John "Lacklandin" (Juhana Maaton käännöksenä) elämän vaiheisiin. Siinä riittää taisteluja ja suku on pahin -kertomuksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Plantagenin valtakauden alku - Henkka kolmosesta se lähti

John I eli Juhana Maattoman vanhin poika Henry III nousi hallitsijaksi hyvin nuorena - 9-vuoden iässä ja oli hallitsijana kauemmin kuin yksi...