perjantai 18. toukokuuta 2018

Rakkaalla lapsella on monta nimeä (ja niissä eroja)

Moni on kysynyt, kirjoitanko jotain kuninkaallisista häistä - en kirjoita. Kirjoitan nyt ihan käsitteistä.

Englanti, Iso-Britannia, Britannia, Kansainyhteisö jne. mitä ne oikein ovat. Ne ensinnäkin ovat muuttaneet merkitystään aikojen saatossa. Selvitetään nyt kuitenkin tässä nykypäivän tilanne. Historiasta sen verran, että Skotlanti ja Englanti omasivat aikoinaan ihan omat kuninkaalliset, mutta ne suvut ovat yhdistyneet ja myllertäneet aikojen saatossa. Lisäksi kysessä on myös sekä käsitteellinen, että maantieteellinen ero.

Yhdistynyt kuningaskunta tai Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta tai Britannia ja Pohjois-Irlanti ovat käsitteenä saarivaltio, joka muodostuu Englannista, Skotlannista ja Walesista, jotka ovat Iso-Britannian saarella. Lisäksi siihen kuuluu Irlannin saarella oleva Pohjois-Irlanti. Siis kaksi eri saarta, jotka yhdessä muodostavat tuon. Tähän sisältyy myös muutamia saaria sekä kaukaisia alueita muualla maailmassa(esimerkiksi Bermuda, Falklandin saaret, Caymansaaret ym). Nämä kaikki kolme merkitystä tarkoittavat samaa asiaa.

Koko valtiota tarkoittavat nimitykset ovat täysin eri asia eli  Iso-Britannia ja Britannia yleensä tarkoittavat vain suurinta maantieteellistä saarta, johon kuuluvat Englanti, Wales ja Skotlanti - eli silloin mukaan ei lueta Pohjois-Irlantia, koska se sijaitsee eri saarella. Tätä nimitystä Suomessa on alettu käyttämään jo 1800 -luvulla.

Brittiläinen kansainyhteisö taas tarkoittaa Yhdistyneen kuningaskunnan, siirtomaiden (nykyisten ja entisten) muodostamaan yhteenliittymää - eli sen entisten alusmaiden ja territorioiden muodostama yhteisö. Jäsenmaiden joukossa on myös kaksi maata, joilla ei ole brittiläistä siirtomaataustaa Se on ikäänkuin perinne vanhasta valtakaudesta, josta ei kuitenkaan ole haluttu täysin irrottautua. Britannian kuningatar Elisabeth II on tällä hetkellä hallitsijana, mutta tämä asema ei periydy automaattisesti, kuten hallitsijoiden asema. Tällä hetkellä on ollut puheenaiheena juuri se, että tuleeko kruununprinssi Charles olemaan jatkossa hallitsijana kansainyhteisössä äitinsä jälkeen vai joku muu.
Kansainyhteisöön kuuluu sekä tasavaltoja että kuningaskuntia, tähän kuuluu mm. Kanada, Australia, Kypros, Jamaika, Uusi-Seelanti jne. (epävirallinen luettelo näistä maista: Wikipedia: Kansainyhteisön jäsenmaat


Englanti on tarkka siitä, että se nimenomaan on ENGLANTI. Se on Iso-Britanniaan kuuluva osa, mutta sillä on vahva oma kultturinsa ja identiteettinsä, kuten on myös muilla osilla eli Skotlannilla, Walesilla ja Pohjois-Irlannilla - älä ikinä koskaan sano skotlantilaista englantilaiseksi ja toisin päin. Se on sama kuin sanoisit helsinkiläistä lappalaiseksi tai lappalaista savolaiseksi. Ei, ei, ei...

Iso-Britannian lippu koostuu juuri näistä kolmesta osiosta: Valkoisella pohjalla oleva punainen risti on Englanti, Sinisellä pohjalla oleva valkoinen risti on Skotlanti, valkoisella pohjalla oleva rasti on Pohjois-Irlanti - outoa kyllä Walesin punainen lohikäärme on jätetty täysin ulkopuolelle.
















God Save the King, on Yhdistyneen kuningaskunnan kansallislaulu ja samalla kuningashymni

maanantai 14. toukokuuta 2018

Englanti, Britannia, Kansainyhteisö vai mikä se nyt oikein on?

No niin Ristosta sitten vähän enemmän. Hän ei ehtinyt olemaan vallassa kuin kymmenen vuotta. Veljesten taistelu Irlannin ja Englannin maiden jaosta oli vaikea ja he eivät hyväksyneet isänsä näkemyksiä tästä lainkaan.  Richard oli voimakas taistelija ja urhea sotilas, samaa ei ehkä voi sanoa hänen veljestään Johnista. Hän tietenkin oli hallitsijana kauemmin kuin isoveljensä, mutta luonteet olivat hyvin erilaisia. Isänsä Henry II oli saanut kuitenkin paljon aikaan, kuten yleisesti ottaen koko Britannian nykyisen oikeusjärjestelmän perustan. Myös hänen toimintansa Walesissa ja Skotlannissa olivat alkutoimina nykyisen Iso-Britannian synnylle. Historiaa on tietenkin helppo tulkita jälkikäteen - mikä vaikutti mihinkin ja miksi. Tosi asia on, että Britannian valta on ollut iso historiallinen tekijä moneen asiaan, mutta siihen tietenkin ovat vaikuttaneet monet hallitsijat ja muut tapahtumat.

Englannin, Walesin, Irlannin ja Skotlannin monet tekijät ovat tietenkin vaikuttaneet asioiden kulkuun. Skotlannin ja Englannin kuningassuvut ovat ketjuttuneet toisiinsa. Samoin myös Englannin ja Ranskan historialliset tapahtumat. Siirtovallat, perimysjärjestykset, perillisten puuttuminen ja monet muut seikat ovat muokanneet nykyistä kuningaskuntaa monin tavoin.

No joo, nyt sitten eksyin valtiaista tähän ikuiseen ongelmaan, Englanti? Skotlanti? Wales? Irlanti? Kansain yhteisö? Britannia? Mikä ihme tuon saaren ja sen liittolaisten nimi oikein on? Toisin sanoen selvennetään tässä vaiheessa nyt termit nykyajan mukaan. Nämä ovat muuttuneet aikojen saatossa, mutta nykyaikana on myös vaikea hahmottaa mikä on mikä! Siirrytään siis hetkeksi historiasta nykyaikaan.

Tässä ensi alkuun nopea (etenkin puheeltaan) englanninkielinen videon pätkä, jossa "selvennetään" tätä termistöä. Katselkaahan videota muutaman kerran, niin yritän sitten seuraavalla kerralla onnistua käymään asian läpi suomeksi.


Ja tämän pienen harhapolun hallitsijoista teminologiaan jälkeen, jatketaan hetki Richardista ja siirrytään  kuningas John "Lacklandin" (Juhana Maaton käännöksenä) elämän vaiheisiin. Siinä riittää taisteluja ja suku on pahin -kertomuksia.


Plantagenin valtakauden alku - Henkka kolmosesta se lähti

John I eli Juhana Maattoman vanhin poika Henry III nousi hallitsijaksi hyvin nuorena - 9-vuoden iässä ja oli hallitsijana kauemmin kuin yksi...