Kertausta aikaisemmasta: 1199 Richard Leijonamieli kuoli ja hänen sijaishallitsijansa Englannissa John I nousi virallisesti kuninkaaksi. Tosin ei mennyt kauaa, kun hänen veljenpoikansa Arthur yritti saada kruunun itselleen vedoten siihen, että hänen isänsä oli vanhin vanhan kuninkaan pojista ja hän oli virallinen kruununperijä. Nykymuotoisessa kruununperimyksessä näin olisi olisikin, mutta silloin perimysjärjestys kruunussa ei mennyt välttämättä ihan loogisesti, vaan vähän "vahvemman oikeudella". Taistelu johti siihen, että neljä vuotta kestänyt taistelu kruunusta päättyi Johnin tapettua veljenpoikansa. Näin John I ajatteli tilanteen rauhoittuvan, mutta mitä vielä. Hän oli onnistunut suututtamaan jo niin paljon eri tahoja, että uusia uhkia ilmaantui pian sieltä sun täältä.
John I oli varsinkin kirkon "inhokki", koska hän koki olevansa kaiken yläpuolella. Uskonto ja moraaliset säännöt olivat hänen mielestään vain "normaaleja" ihmisiä koskevia - ei kuningasta. (Samaa linjaa veti kuningas Henry VIII paljon myöhemmin.) John I oli naimisissa Gloucesterin kreivittären Isabelin kanssa, mutta erosi hänestä lapsettomana. Naimisissa olo aikanaan hän vietti aikaa korkea-arvoisten henkilöiden tyttärien ja vaimojen kanssa.
Tämän vuoksi kirkko piti häntä täysin sopimattomana kuninkaaksi. Lopullinen välirikko tuli, kun John I erosi vaimostaan naidakseen vain 12-vuotiaan Isabella Angoulêmelaisen. Tämän vuoksi hän myös joutui välirikkoon liittolaisensa Filip II kanssa, koska Isabella oli jo kihloissa ranskalaisen aatelismiehen kanssa. John I ei piitannut kenenkään mielipiteistä tai moralismista - hän välitti vain itsestään ja halusi pitää hauskaa nuoren vaimonsa kanssa.
Edellisessä otsikossani tituleerasin Kuningas John I hänen lisänimellään "The most evel men in history". No, tuossa kisassa on varmasti monia muitakin, eikä John I ehkä kuitenkaan yllä ihan tuohon ykkössijalle. Ei häntä kyllä kovin mukavaksi mieheksi voi kuitenkaan kutsua. Kiero hän mielestäni oli, koska vaihtoi puolta isänsä ja veljiensä välisissä riidoissa. Itse hän onnistui omalla käyttäytymisellään suututtamaan lähes kaikki mahdolliset tahot - papiston, paronit, irlantilaiset, kansan. Lisäksi hän menetti Normandian maat, omat arvoesineensä ja sotilaidensa kunnioituksen. Suoraan sanottuna hän osasi sekoittaa koko Englannin sekasortoiseen tilaan. Hän oli itse uskoton, epäluotettava ja vallanhimoinen - joten hän kuvitteli kaikkien muidenkin olevan itsensä kaltaisia.
Robin Hoodin tarinoissa viitataan usein kuningas Juhanaan ja hänen veljeensä Rikhard Leijonamieleen. Robin Hoodin tarina kertoo nimenomaan 1100-1200 -luvun Englannista ja perustuu vanhoihin balladeihin. Videossa lauletaan lastenelokuvassa osuvasti juuri Juhanasta: "Hän hallita ei osaa lain, Siksi häntä haukutaan. Kun kelpo mies tuo
Richard pois on ristiretkellä, Niin viettää kansa hädin tuskin Hyvää
elämää
Kirjat kertoo, Kuinka paljon ja julmasti Prinssi Juhana laiminlöi Tuota
kansaa Englannin!"
Juhana hallitsi virallisesti Englanti vuosina 1199–1216 ja voisi sanoa, että tuo aika oli täynnä kaaosta.Tosin Juhanahan oli hallinnut maata sijaishallitsijana jo 1190–1194 ja yritti tuona aikana jo saada kruunua itselleen veljeltää Rikhardilta monin eri tavoin. Lopulta Rikhardin palattua Englantiin, hän antoi anteeksi vallankaappausyritykset ja muut Juhanan "sekoilut".
Juhanan holtitonta käytöstä usein selitellään lapsuuden traumoilla. Hän käytännöllisesti katsoen eli lapsuutensa äidittömänä ( Eleonora Akvitanialainen oli vangittuna tuona aikana). Isänsä taas piti Juhanaa lempilapsenaan, koska koki ettei hänestä kuitenkaan tule hallitsijaa, eikä häntä näin ollen tarvinnut kasvattaa kuten muita lapsia. Kahdeksan lapsisen perheen nuorimmainen kuitenkin nousi kuninkaaksi ja siinä vaiheessa kaikki muut hänen sisaruksensa olivat jo kuolleet.